21 Ekim 2012 Pazar

Bienalde Geleceğin Modacılarını Tanıyın....

Bienalden Moda İzleri
Bu seneki İstanbul Tasarım Bienal’inin iki temasından birisi de ‘Kusurluluk’. Bu temayı işleyen sanatçıların çalışmalarının bir kısmı Galata Özel Rum İlkokulunda ve bir kısmı da benim okulumda, İstanbul teknik Üniversitesi’nin mimarlık fakültesi binasında yani biricik Taşkışla Kampüsümüzde sergileniyor. Ancak bienalin okuldaki ayağı işin öğrenci boyutunda elbette, profesyonel tasarımcıların işlerini Galata’da ve İstanbul Modern’de görebiliriz.  
Ama geleceğin modacıları şimdi neler yapıyor diye merak ediyorsanız şimdi bienaldeki bazı tasarımlara beraberce göz atabiliriz.
Genelde özel okul katılımcılarının işlerinin bulunduğu sergide iki moda tasarım öğrencisinin çalışmaları oldukça dikkat çekiyor.
Bunlardan birisi Aysun Gedik’e ait Birth To Death çalışması. Hayatın kusurlu olduğunu ve bazen ölümün de kutlanabileceğini çünkü ölümün ebedi yaşama açılan bir başlangıç olduğunu, bir son olmadığını anlatan bu tasarımları gördüğüm kadarıyla okulda bayağı bir beğenildi.
İşte bahsettiğim işler:


Ufak bir eleştiride bulunursam eğer açıkçası tasarımın ana fikri yani (doğum-ölüm olayı) fazla sıradan ama bu fikrin işlenmesi ve bu türlü yorumlanması ise çok başarılı. Ayrıca mankenlerin duruşları da tasarımların etkisini kuvvetlendiren bir yapı oluşturmasını sağlamış.
Diğer dikkat çeken tasarım ve sahibi ise,
Elif Tekcan’ın Inspiring Whisper: Nature adındaki çalışmaları




Tasarımcının çıkış noktasını ve fikirlerini okuyamadım ne yazık ki ama başlığa bakarak en büyük kaynaktan, doğadan etkilendiğini söyleyebiliriz sanırım.

Ama şunu söyleyebilirim ki çalışmadaki az renk kullanımı ve renklerin uyumu, kumaşların beraberce yarattığı ahenk ve tabi ki formlar tasarımın etkisini arttıran detaylar olmuş.  Özellikle de form başlı başına öne çıkan unsur, çünkü yaratılan amorf şekiller, belirli geometrileri kırmak isteyen biçimler tüm bu çalışmanın odağı durumunda, geri kalan bileşenler de onu daha çok desteklemeye yarayan parçacıklar haline gelmişler.
Neyse sonuçta bir gün yolunuz Taşkışla’ya düşerse ikinci kat koridorundaki sergiyi ve giriş kattaki bize ait çalışmaları gezmeyi ihmal etmeyin derim.   : D
Takip etmek için:

 


 

Hiç yorum yok: