19 Eylül 2012 Çarşamba

Navajo Print-Kızılderili havası



Navajo Print

Bugün Amerika kıtasında yaşamayı başarabilmiş birkaç yerli hala hafızalarımızda. Fakat dünya değişiyor ve bir zamanlar beyaz adamların kökünü kazımaya çalıştığı o yerlilerin kültürleri bugün modaya ilham olmayı başardı.

Etnik desenler, ahşap, kemik, tüylü takılar, Kızılderili desenler – moda dilinde Navajo Print- hem doğal hem orijinal tasarımların doğmasına ön ayak oluyor. Geçtiğimiz yazın koleksiyonlarına katkıda bulundu bile bu kabilelerin enerjik ve özgün stili.

Kızılderili izleri en çok aksesuarlarda görülüyor: boncuk işlemeli kolyeler, tahta ve tüylerle yapılan bileklikler, küpeler, yoğun ve uzun zincirler en revaçta olan takılardan. Sade ve tek renk kıyafetlerle kendi güçlerini ve etkilerini daha da göstermekteler.

Kulak arkasına yerleştirilen tüylü küpeler


Kızılderili deyince akla gelen detaylardan birisi de: Panço. Renk renk pançolara pelerinler ve yarasa kollu bluzler de eklenmeye başlanıyor artık. Uzun yazlık elbiseler ve eteklere eşlik ediyorlar bu pelerinler, pançolar ve diğerleri.  
Ayrıca büzgülü çanta ve sandalet tipi ayakkabılarda bol bol püskül detayları ve kızıl ya da kahve deri detaylar bulunarak Kızılderili havasını tamamlıyorlar.







Şehirli insan dolaplarında ve zamanın çılgıncasına akıp gittiği hızlı kentlerde ve de metropollerde geçmişi farklı, dilleri farklı, inançları farklı, umutları bambaşka, dünyanın bir başka ucunda yaşamaya çalışan yerel halkın varlığını hissederek yaşamak çok başka bir his yaratabilir, çok farklı yerlere götürebilir kentli insanın zihnini.
İşte tam da bu yüzden farklılaşmayı seviyorum.

Ve son olarak bazı moda devlerinin Navajo Print dokulu tasarımlarından örnekler:












Hiç yorum yok: