24 Haziran 2013 Pazartesi

Biraz da Geçmişe Doğru: Pop Art & Retro































Geçen gün karşıma çıktı bir Warhol çalışması. Ben de birinci sınıfa ışık hızıyla dönmüş oldum. Sonra aklıma geldi neden yoktu artık bir zamanların deli gibi aranılan beğenilen pop art ya da retro çalışmaları? Tıpkı bugünün Vintage’ı gibiydi bir zamanlar. Bu yüzden belki bir yerlerde bu akımları hatırlayan birileri çıkar dedim biraz bakındım ortalığa biraz geçmişe göz attım yeniden; biraz da günümüze…

























Pop art ABD ve İngiltere'deki genç sanatçıların 1960'larda bir akım haline getirdikleri sanat akımı ve 60-70 yılları arasında, tüketici toplumunu eleştirmeyi amaç edinmiştir. Sıkça yanlış anlaşılan, popüler olanı sevmeyen aksine onu eleştiren, kalıpları, markaları, reklamları sorgulatan düşünce yapısını barındırsa da zamanla kendisi de tüketilen bir malzeme haline gelmiştir ne yazık ki.
Bu akım, klasik formlar kullanılmaz daha çok sıkça kullanılan gündelik malzemelerden beslenerek tasarımlar üretir. Tanıdık nesneleri yabancılaştırarak farklı anlamlar yaratır.






.













En önemli temsilcisi Andy Warhol’dur. Marilyn Monroe’nun siyah beyaz portresini alıp defalarca farklı renklerle kullanarak ürettiği eseri oldukça ünlüdür.


.















Bu akımın tasarımcıları genelde canlı renkler ve tekrar öğesini kullanırlar. Tükenmişliğe, tüketime yönelik bir vurgusu vardır. Biraz da retro bir hava taşır.




















Roy Lichtenstein ise aynı şekilde retro sanatlar için önemli bir yerde bulunur.

Şu anda retro ile pop artın bağını tam toparlayamıyorum ama zaten asıl göstermek istediğim bu akımlardan etkilenerek günümüz için üretilen tasarımlar….

Bu konuda Philipp Lim 2012’de bir çalışma üretmiş ki çok eğlenceli, renkli ama her şeye rağmen yalın görünüyor.7












Popun, popülerin ve 60’ların çizgi roman kültüründen kaçan bu akımların etkisi, günümüzün popülaritesi fazla kaçmış genç düşesini de vurmuş… 
Artık grafik tasarımcının vermek istediği mesaj rahatlıkla anlaşılabilir.

























Takip için:


Hiç yorum yok: