22 Eylül 2012 Cumartesi

Moda tasarımında eskiz


  MODA’DA   ESKİZİN   GÜCÜ

Eskiz bir tasarım sürecinin ilk basamaklarındandır. Gelişime ve değişime açıktır; eskiz üzerine düşünmek için yaratılan taslaklardır. Hataları ilk olarak burada belirler ve çözümlere burada ulaşılmaya çalışırız. Ne yarattığımız görmek hayalimizde daha iyi canlandırabilmek için de eskize ihtiyaç duyarız.

Mimari gibi daha komplike işlerde perspektif gibi bazı çizim metotlarını bilmek gerekirken, moda tasarımıyla ilgili eskizlerde gölgeleme, ölçek gibi konular daha çok ön plana çıkar. Moda tasarımcıları, tasarımlarını oluşturmaya başlarken bunu kağıt üzerinde kendi yaratıkları bedenler de denerler ve bu bedenlerin bazı oranları aşırılaşmaya başlamıştır. Örneğin çok uzun bacakları mankenler ya da aşırı ince bel öncelikle gözümüze çarpar.

Bu ince ve uzun bacaklar özellikle Elie Saab’ın eskizlerinde çok belirgin bir şekilde kendini gösterir.



Eskiz çizimlerinde renk ve tonlama önemlidir. Çünkü çizilen iki boyutlu nesneye derinlik katmaya yardımcı olur, ayrıca çok aşırı yapay görünen canlı renkleri fazla kullanmaktan da kaçınmak gerekli.
Eskiz bir tasarımı ana hatları, boyutu, rengi gibi konularda yeteri kadar ifade edebilmesine rağmen, materyaller, dikiş, bağlantı gibi konularda gerekli detayları gösterememektedir. İşte tam burada da teknik resim evresi ön plana çıkar.

Bu eskizlerin hiç birinde malzeme belirgin değil, yalnızca tahmini algılayabiliyoruz


Tüm bunların dışında eskizler artık sadece sulu boyalarla değil, neredeyse aynı etkiyi veren hatta daha iyisini yapabilen vektörel programlarla üretiliyor.



Bu aşağıdakiler de benim denemelerimden örnekler:   : )


Ve son olarak da eskiz hallerinden üç boyutlu hale ulaşmayı başaran çalışmalar
(Versace)







Facebook 'dan takip edebilmek için:
















Hiç yorum yok: