29 Mart 2013 Cuma

BİR MIMARIN ELINDEN: MELISSA SHOES


Mimarlık dünyasına aşina olamayabilirsiniz belki ama Zaha Hadid ismini mutlaka duymuşsunuzdur. Irak asıllı bir İngiliz olan bu ünlü mimar dünya çapında ses getiren büyük projelere imza atıyor çoğu zaman. Geçtiğimiz senelerde ise Kartal için (yapılmasından sonradan vazgeçilen) büyük çaplı bir dönüşüm projesi çizmişti. Bu proje sayesinde de ülkemizde adını bolca duyduk Hadid’in.

Zaha Hadid bu kez de Melissa Shoes adını verdiği ayakkabı tasarımıyla kendini bize hatırlatıyor (Gerçi mimarlık okuyanların hep hatırındadır da neyse : D )

Ayakkabının oluşma fikrini anlatan video oldukça etkileyici ve açık. Bu bir buçuk dakikalık filmi izlerken modacılığın mimarlıktan ayrılan yönü çok daha net bir şekilde karşıma çıktı sanki. Hem benzer hem de apayrı iki tasarım disiplini ama Hadid kısmen de olsa bu iki olguyu harmanlamayı başarmış gibi görünüyor.


Aslında bu ayakkabı bakar bakmaz kimin tasarımı olduğunu hemen söylüyor bizlere çünkü Zaha Hadid’in kendine ait çok karakteristik bir çizgisi var. Ürettiği binalardan da bu akışkan çizgilerin tasarımların ortak noktası olduğu hemen anlaşılabilir, tıpkı Melissa’da olduğu gibi…. Hadid’in dekonstrüktivist tasarımları mimarlık zümrelerince bolca tartışılsa da ürettiği bu üç boyutlu canlı eskiz sıra dışı ve özgün görünüyor ancak günümüz moda anlayışında pek sık gördüğümüz üzere fonksiyonellik biraz geri planda kalıyor gibi.

İşte Zaha Hadid'in kendini her yerde hemen belli etmeyi başarabilen  projelerinden bazıları
 ve benzer metotla tasarladığı ayakkabısı  : )









 Takip etmek için:








Hiç yorum yok: