25 Ocak 2013 Cuma

Onlar Modanın Kurbanları


TAKE   A   STAND   AGAINST   THE    FUR
Bir lüks tüketim olarak gerçek kürk… Ne derece etik  ne derece gerekli tartışmaya bile gerek yok sanırım. Sırf şık görünüş ve sözde seçkin hava uğruna bir başkasının hayatını elinden almak, kendi gereksiz zevkleri uğruna savunmasız durumdaki varlıkları söndürmek oldukça kanlı bir durum ve daha da beteri bu ihtiyaç dışı marifet modanın da vahşi yüzünün bir parçası olmuş durumda. Hatta sadece sıradan bir parça değil basbayağı bir sektör bir endüstri haline gelmiş.

Bu konuda tasarımcılara çok fazla söz düşüyor aslında, tasarımlarıyla düşüncelerini yansıtan bu ifade adamları tüketiciye yol gösterip, hangi tip ürüne ne zaman ne kadar rağbet edilebileceğini belirleyebiliyorlar. Ancak ne yazık ki tasarımcıların bir kısmı moda dünyasında iyi yerlere gelmiş olsa da kürkü teşvik edecek bir takım tasarımlar üretmekten çekinmiyor.

İTÜ’de mimarlığın birinci senesinde çok başarılı bir hocamız gerçek ve doğru tasarım hakkında bir ders veriyordu (Çok severim kendisini de bu arada <3). Tasarımcı olmak isteyen herkese tasarım ilkelerinin ne olduğunu anlattığı bu derste bahsettiği bir tasarım ilkesi de “Empati” idi. “Elma yapmak istiyorsan elma gibi düşünmelisin” yani harika bir iş üretmiş olabilirsin ancak varlıkları yok etmeden üretmelisin, doğayı katletmemelisin ve elmayı (burada da kürkü alınan hayvancıkları) asla unutmamalısına geliyor bu sözler.

Ne yazık ki günümüzde pek çok tasarımcının da hırs, para, ün gibi kavramlar uğruna kendilerini kaybetmeleri ve bu gibi sığ düşünceler ile kör tasarımlarla işi çözmeleri pek çok zümre tarafından da alkışlanmakta. Ancak adaletin ve hakkaniyetli insanların da çabaları asla sona ermeyecektir diye umuyorum. Dünyanın pek çok bölgesinde hayvan haklarını savunan protesto gösterileri düzenleniyor. Bu umut verici ve lütfen sizler de kürk kullanımına karşı duyarlı olun, asla teşvik edici olmayın, kasaplık tadında sanat icra eden tasarımcıları desteklemeyin (zaten pek de tasarımcı adıyla anamayız aslında onları), kürk giyen ünlüleri örnek olarak kullanmayın. Kürk kullanımı karşısında bir duruşunuz olsun.

Bu konuya dikkat çekmek için pek çok etkinlik düzenlenmekte ve bir de işin grafik ayağı var tabi ki, işte onlardan birkaç örnek:




Kürkleri için alınan ve postları uğruna soyulduktan sonra ölüleri atılan hayvancıklar

DON’T BE ANIMAL;  JUST SAVE THEM….
Ve utanmadan, göğüslerini gere gere yürüyen, kendilerini moda ikonu sanan bu basitlere de yalnızca,  Hayvan olmayın sadece onları kurtarın!!!  diyorum.

THE BUFFALO KILLERS






Kürke karşı olmalarıyla bilinen ünlüler arasında ise, Kristen Stewart, Lea Michele, Khloe Kardashian, Charlize Theron,  Natalie Portman, Eva Mendes başta geliyorlar.

Bir de bu kuruluşlara göz atın:
http://www.peta.org/   ( uluslar arası bir platform olan Peta bu davaya en çok sahip çıkanların başında gelmekte ve pek çok şeyden anında haber almanızı sağlamakta)

Takip etmek için:
































Hiç yorum yok: